tirsdag 2. mars 2010

Banebrytende biografi på beddingen.


Av Ulrich Oliver Whaarhesaa

Hovedstadens litterære elite ble i går blåst fullstendig av gjerdet. Det har i lengre tid versert spekulasjoner om at Ingar Sletten Kolloens totale taushet i forbindelse med lanseringen av Karl Ove Knausgårds litterære ordgyteri over egen vanskjebne ikke er basert på personlig beskjedenhet, men kun skyldes at Kolloen har arbeidet med en biografi over Norges rikskjendis nr. 1, Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar. Stort fjernere fra sannheten enn dette har norsk litteraturdebatt sjelden vært.
I en pressemelding fra Krekars høytprofilerte advokat Brynjar Meling avkreftes disse ryktene på mest bastante som utelukkende litterært sladder uten rot i virkeligheten. Fra velinformert hold meldes det at Kolloen på det nærmeste har fullført en 8 binds biografi over norsk politikks wonderboy, Bjarne Håkon Hansen.
Første bind lanseres i slutten av mars, deretter vil de resterende bindene som perler på en snor strømme fra forfatterens hender fram til åttende og siste bind vil tilflyte et lesehungrende publikum i september.
I løpet av forbausende kort tid opparbeidet Bjarne Håkon Hansen, "The Sausage Kid" seg et rykte som regjeringens mest tilpasningsdyktige, strømlinjeformede karrierepolitiker. Etter å ha meldt overgang til informasjonsbransjen har beundringen for denne 100% helstøpte altruistiske politikeren vokst til uanede høyder. Under sitt arbeid med biografien om Snåsamannen ble Kolloen gjort oppmerksom på at det forelå 47 hyllemeter stenograferte samtaler mellom Pølsehansen og Snåsamannen. Det er disse samtalene som danner grunnlaget for for en dybdepsykologisk biografi over "The Sausage Kid". Her avdekkes det lag for lag av spennende opplysninger om politiske intriger på høyt plan. Minutt for minutt følges hovedpersonen fra den ene dramatiske situasjon til den andre. Hvert bind vil foruten 600 sider med ren tekst også inneholde et tilleggsbind hvert på 800 sider med pølseoppskrifter, rikt illustrert på glanset papir. Det forventningsfulle publikum vil derfor motta intet mindre enn 16 bind dyptpløyende høylitterær sakprosa.
Det verserer allerede rykter om at Bergens Tidendes eminente kulturjournalist Jan Landro planlegger en pause i sitt arbeid med den nye banebrytende artikkelserien: "Publikumsbesøk ved den Nationale Scene belyst ut fra svingningene i loddebestanden i Barentshavet" for å ofre seg fullt ut for lesningen av den nye biografien. Stort tydeligere enn dette kan ikke signalene om et kommende litterært mesterverk i Nobelprisklassen ikke være.

Ingen kommentarer: